Talvimajoittuminen

Muutama sana ulkona majoittumisesta

10- tai puolijoukkuetelttaan majoittuu yhteensä n. 10 (+/- 2) partiolaista. Telttaa lämmitetään puukamiinalla. Vaikka teltassa on kamiina, se ei tarkoita silti sitä, että teltassa voisi majoittua miten tahansa. Seuraavassa on hieman ohjeita talvimajoittumisesta (ohjeet soveltuvat myös esim. laavussa nukkumiseen).

Makuualusta – hyvän unen salaisuus

Tärkeää on, että nukkujalla on hyvä makuualusta, joka eristää tehokkaasti kylmää, kun kerran nukutaan jäisen maan päällä. Erittäin hyvä vaihtoehto talvinukkumiseen on hankkia solumuovinen makuualusta (edullisempi kuin ilmatäytteinen) pohjalle ja sen päällä käyttää ilmatäytteistä alustaa eristämään kylmältä. Edullinen makuualusta suojaa myös ilmatäytealustaa ja solumuovista makuualustaa voi käyttää myös ulkona istuinalustana, vaikkapa iltanuotiolla. Jos ilmatäytealustaa ei ole, niin voi hankkia kaksi solumuovista alustaa ja käyttää niitä päällekkäin. Näin nukkuja on paremmin eristänyt itsensä maasta tulevalta kylmältä.

Makuupussi

Talviteltassa pärjää kolmen vuodenajan pussilla jos makuualusta on kunnollinen ja lämmitys on hoidettu asianmukaisesti. Pelkällä kesäpussilla talvitelttaan ei ole asiaa.

Talviteltassa ja muutenkin talvella ulkona nukuttaessa kunnon talvimakuupussi on paras valinta. Kunnollisesta talvimakuupussista joutuu maksamaan n. 100 euroa. Toki tätä kalliimpiakin kaupasta löytyy. Jos talvimakuupussissa tulee teltassa kuuma, voi makuupussin suuaukkoa avaamalla säädellä makuupussin lämpötilaa.

Nukkuminen makuupussissa

Vaikka tuntuu, että nukkuminen makuupussissa on yksinkertainen juttu, on syytä painottaa muutamaa seikkaa. Makuupussin toimintaperiaate on simppeli – se eristää ulkoilmalta. Lämpöä makuupussiin antaa nukkujan oma ruumiinlämpö. Makuupussi toimii kunnolla kun makuupussi on kuiva niin sisältä kuin ulkoa. Makuupussiin ei tulisi koskaan mennä märissä tai kosteissa vaatteissa. Jos makuupussissa nukutaan märissä tai kosteissa vaatteissa, jää kosteus makuupussin sisään ja makuupussi ei tunnu lämpimältä. Makuupussissa kannattaa käyttää vain yöpymiseen varattua vaatekertaa (esim. pitkä aluskerrasto (villaa) tai muu yöasu +kuivat villasukat. Kun yöasua ei käytä muutoin päivällä, säilyy makuupussi kuivana ja siinä on lämmin nukkua. Vaikka illalla nukkumaan mennessä päällä oleva paita tuntuisi kuivalta, on se kuitenkin päivän mittaan kerännyt kantajansa päältä kosteutta. Tällöin kannattaa pistää päälle nukkumiseen varattu yöasu. Lämpimissä makuupusseissa yöasun ei tarvitse olla edes pitkälahkeinen tai -hihainen. Kuiva alushousu ja pipo –yhdistelmällä yöpyy myös oikein mukavasti ilman telttaa ulkosalla ja kovillakin pakkasilla kun eristys maasta on hoidettu kunnolla ja päällä on kuiva talvimakuupussi. Tärkeintä on kuitenkin, ettei makuupussiin vie päällä ollutta tai muutoin kosteaa vaatetta. Joten yöasu otetaan mukaan, on se sitten pitkää tai lyhyttä mallia.

Makuupussin käyttöä tulee harjoitella kotona. Makuupussissa on yhdestä kahteen vetoketjua ja nukkujan tulee osata käyttää niitä oikein. Makuupussin huppuosassa on yleensä yhdestä kahteen kiristysnauhaa. Näiden käyttöä tulisi myös harjoitella, jotta makuupussin osaa kunnolla sulkea nukkumaan mennessä. Teltassa huppuosaa pidetään yleensä melko auki ja väljästi ja välttämättä pipoakaan ei tarvita. Ulkona ja oikein kovilla pakkasilla nukuttaessa pipo laitetaan päähän ja makuupussin nyörit kiristetään niin tiukalle, että jätetään vain kolikon kokoinen aukko huppuosaan. Makuupussin käytön harjoittelu kotona helpottaa siten makuupussin käyttöä leirillä.

Vaatteista ja varusteista

Leiriolosuhteissa pitää muistaa, että varusteiden ja vaatteiden kuivattaminen vie aikaa ja on työläämpää kuin kotona. Lumihangessa saa toki peuhata ja mäkeä laskea, mutta on syytä pitää mielessä myös omat vaatteet. ”Älä istu lumihangessa ilman istuinalustaa” tai ”vältä kastelemasta kenkiä” toimivat hyvinä ohjeina kaikkiin tilanteisiin. Saappailla tallustellessa kannattaa miettiä, sijoittaako lahkeet saappaiden päälle vai saappaiden sisään. Jos lunta on vähän, voivat lahkeet olla saappaiden sisällä huoletta. Tällöin myös lahkeet pysyvät kuivina. Jos lunta on paljon, voi esim. toppahousujen lahkeet tuoda saappaiden päälle ja sulkea nilkkaremmit, jolloin saappaisiin ei pääse lunta.

Jos käytössä on muunlaiset talvi- tai vaelluskengät, mieti miten niillä pärjää lumihangessa ja miten niitä käytetään ulkohousujen kanssa.

Yksi tärkeimmistä varusteista leirillä on makuupussi. Sitä ei saa päästää kastumaan! Kun makuupussissa on yövytty, voi sen jättää auki kuivahtamaan kuivalle makuualustalle tai rinkan päälle (myös teltan sisällä olevalle kuivausnarulle voi makuupussin sijoittaa, mutta tällöin pitää varoa, ettei se kosketa kuumaa kamiinaa). Makuupussi voi kuivahtaa esim. lipunnoston ja aamupalan ajan.  Tämän jälkeen makuupussi survotaan (ei taitella) takaisin suojapussiin päivän ajaksi. Makuupussia ei kannata jättää koko päiväksi auki makuualustan päälle, koska se kastuu siinä lähes varmasti.

Kamiina sulattaa jäistä maata ja kengistä tulee telttaan lunta, jolloin telttaan syntyy jossain vaiheessa vesilammikko(ita). Kannattaa siis katsoa, minne tavaransa laskee ja missä makuupussia säilyttää. Makuupussin voi suojapussissa säilyttää teltassa esim. rinkan läpän alla tai muussa kuivassa paikassa. Yleinen sääntö teltassa onkin, että vaate tai tavara tulee olla joko i) päällä tai käytössä, ii) kuivumassa tai iii) rinkassa. Älä myöskään koskaan kävele kengät jalassa kaverin makuupussin päältä tai heittele huolimattomasti omia tai naapurin tavaroita. Makuupusseihin ja varusteisiin tulee helposti vaurioita kuuman kamiinan pinnasta. Tavaroita ei myöskään saa jättää lojumaan teltassa, koska tällöin ne häviävät tai kastuvat. Otsalamppua on kätevä pitää päässä pimeän tullen, vaikket sitä juuri sillä hetkellä tarvitsisikaan. Kun puukkoa tarvitaan, paras paikka säilyttää sitä on vyöllä, näin se ei häviä. Pidä rinkan tai repun tavarat aina omilla paikoillaan, näin tavarat löytyvät helposti (esim. vasemmassa taskussa sukat, oikeassa ruokailuvälineet, jne.). Sijoita tavarat rinkkaan tai reppuun niin, että eniten käytetyt tavarat ovat päällimmäisenä tai muuten helposti saatavilla. Vaatteet rinkan tai repun sisällä pakataan muovipusseihin tai muihin vedenkestäviin pusseihin. Vaikka rinkan pohja tai selkäosa olisi päässyt teltassa kastumaan, säilyvät vaatteet kuitenkin kuivina. Ruokailuvälineitä on kätevä säilyttää kankaisessa pussissa.


Teksti: Janne Korhonen